Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ε ς _ Δ ρ α σ ε ι ς  

2022-2023


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


1. Συμμετοχή του σχολείου μας στο 7ο Ευρωπαϊκό μαθητικό Συνέδριο στην πόλη της Βερόνας στην Ιταλία. με θέμα: Ελληνικά δρώμενα και ευρωπαϊκός πολιτισμός

Στιγμές από το ταξίδι στην Ιταλία...


2.Το Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στο πρόγραμμα Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία  με θέμα:  

Μελέτη αστικού περιβάλλοντος, αστικό πράσινο, ηχορύπανση, καυσαέρια

Γενικές Πληροφορίες
Η παρούσα δράση εκπονήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος, “το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Για την υλοποίηση της δράσης οι συμμετέχοντες μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα περιηγήθηκε σε γειτονιές της Αθήνας, φωτογραφίζοντάς τες για να συλλέξει το απαιτούμενο υλικό. Οι περιοχές της Αθήνας τις οποίες επίλεξαν οι μαθητές για να μελετήσουν είναι: Το Θησείο και η ευρύτερη περιοχή Το Γκάζι και η περιοχή γύρω από το παλαιό εργστάσιο του Φωταερίου Η Πλατεία Βάθης και η ευρύτερη περιοχή Οι μαθητές που δήλωσαν επιθυμία ένταξής τους στο πρόγραμμα της Τεχνόπολης είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν τις πόλεις Lecce, Πομπηία, Νάπολη, Ματέρα και τα ελληνόφωνα χωριά της Ν. Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές επισκέφθηκαν το χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι και ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Φωταερίου. Στη γιορτή λήξης του προγράμματος παρουσίασαν τις εργασίες τους μαζί με άλλα σχολεία της Αθήνας και συμμετείχαν σε ανοιχτή διαβούλευση με θέματα σχετικά με τα προβλήματα και την ανάγκη ανανέωσης της σύγχρονης πόλης.

 


 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

3.Έλα στη θέση μου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη. Στόχος του προγράμματος  είναι η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και ο προβληματισμός επί των έμφυλων στερεοτύπων και την ισότητα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ


ΟΜΙΛΟΙ


Tο σχολικό έτος 2022-2023, δημιουργήθηκαν τέσσερις όμιλοι με τα ακόλουθα θέματα:  

1.Ελληνικά δρώμενα και ευρωπαϊκός πολιτισμός.Αποτίμηση δράσης

2.Η συμβολή του φιλοσοφικού έργου του Αριστοτέλη στην πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Ευρώπης.Αποτίμηση δράσης

3.Υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι συνέπειές του στην κλιματική αλλαγή.Αποτίμηση δράσης

4. Αστικό περιβάλλον διαβίωσης.Αποτίμηση δράσης


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ  &   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Στις 11/5/2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας περιβαλλοντική δράση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στο ζήτημα της  Κλιματικής Κρίσης. Συμμετείχαν μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου, οι οποίοι  επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θέτοντας ερωτήματα, διατυπώνοντας τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους, με αφορμή το υλικό που τους παρουσιάστηκε.

erg

Πραγματοποίηση εκδήλωσης στο σχολείο μας  από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με θέμα: το κάπνισμα. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία και στο τέλος της παρουσίασης υπέβαλαν ερωτήσεις προς τον ομιλητή και συζήτησαν μαζί του.


Πραγματοποίσηση δειγματικής διδασκαλίας στο σχολείο μας από τη φιλόλογο  Αλεξάνδρα Σούρλη στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ΄Λυκείου. 

Θέμα: Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εσωτερικού συντονισμού εκπαιδευτικού έργου και παρέστησαν, εκτός των φιλολόγων, εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων και γονείς.


Το τμήμα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Υμηττού τίμησε με την εξαιρετική του παρουσία το σχολείο μας συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων "Σήκω ψυχή μου" και άφησε άριστες εντυπώσεις ολοκληρωμένων μαθητών ως δείγμα νέας γενιάς.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το 3ο Γενικό Λύκειο Υμηττού  διοργανώνει εκδήλωση  με ομιλήτρια την Εισαγγελέα παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Βιργινία Σακελλαροπούλου.
Θέμα της ομιλίας:
«Έμφυλη - Ενδοοικογενειακή - Αθλητική Βία»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το 3ο Γενικό Λύκειο Υμηττού  διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ιστορία με ομιλήτρια  την καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Μαρία Ευθυμίου.
Θέμα της ομιλίας:
«Οι Μεγάλες Τομές της Παγκόσμιας  Ιστορίας»


2021 -2022


 

 

Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία

Το Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στο πρόγραμμα Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία και μάλιστα τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με θέμα:

 «Τα προσφυγικά του Υμηττού – 100 χρόνια ιστορία.»

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Τα προσφυγικά του Υμηττού – 100 χρόνια ιστορία» 10 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης γνώρισαν το πρόγραμμα οικιστικής αποκατάστασης των προσφύγων του 1922 όπως εφαρμόστηκε στη γειτονιά μας, τον Υμηττό. Περπάτησαν στους δρόμους του Δήμου μας, κατέγραψαν, φωτογράφισαν όσες προσφυγικές οικίες έχουν απομείνει (με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις ή όχι ) και στη συνέχεια, μετά από βιβλιογραφική ενημέρωση και δημιουργία σχετικού ποιήματος από τη μαθήτρια Μπουγιούκου Ανθή, δημιούργησαν βίντεο με μουσική επένδυση και αντίστοιχο poster. Κατά τη διάρκεια του ίδιου προγράμματος, τα παιδιά επισκέφτηκαν την Τεχνόπολη στο Γκάζι και ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Φωταερίου. Τέλος, συμμετείχαν μαζί με άλλα σχολεία της Αθήνας, σε ανοιχτή διαβούλευση με θέματα σχετικά με τα προβλήματα και την ανάγκη ανανέωσης της σύγχρονης πόλης.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες:

Καρβούνη Μαρία

Δεληγιάννη Ευφροσύνη Εριέττα

Εργαζάκη Αικατερίνη

Μαθητές και Μαθήτριες που συμμετείχαν:

Κομίνης Αλτάνης Οδυσσέας

Κοττά Φωτεινή

Λούντος Κωνσταντίνος Μάριος

Μήτσος Νικόλαος

Μούτσου Ευθαλία

Μπεκιάρης Γεώργιος

Μπουγιούκου Ανθή

Μυλωνά Άννα

Πανουρίου Γεωργία Μιλτώ

Παπαδόπουλος Δημήτριος


 Οι μαθητές της Γ τάξης  Θετικών Σπουδών , σε συνεργασία με την καθηγήτρια τους κα. Μαρία Καρβούνη Χημικό, πραγματοποιούν εργαστηριακή άσκηση ογκομετρίας. Γίνεται λήψη μετρήσεων για τη χάραξη της καμπύλης ογκομέτρησης στην αλκαλιμετρία.

Ο διδακτικός στόχος του πειράματος είναι η εξοικείωση των μαθητών στην χρήση των εργαστηριακών οργάνων και η καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας της ογκομετρίας.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2021:

Προβολές των ντοκιμαντέρ:

 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΛΥΣΕΙΣ
 https://youtu.be/PZgtOnuHJWE

 "Nature Is Speaking" – Julia Roberts is Mother Nature
https://youtu.be/WmVLcj-XKnM

 


Τετάρτη 7 Απριλίου 2021:


Συμμετέχουν οι μαθητές των τμημάτων: Α2 και Β Θετικών Σπουδών

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021:

Προβολές των ντοκιμαντέρ:

Υπολογισής 2000 ετών (Μηχανισμός των Αντικυθήρων)
https://www.youtube.com/watch?v=5Nzo2QEbk90
Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού   
https://www.youtube.com/watch?v=bHwiTGjuZBο

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη ΔΑ

Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
https://gasmuseum.gr/index.php/to-mouseio-spiti/xenagisi-sto-mouseio
Ιστορίες των αντικειμένων του εργοστασίου  
https://gasmuseum.gr/index.php/to-mouseio/psifiaki-sillogi/istories-antikeimenon >
Τα κτήρια είναι σαν τους φίλους (ντοκιμαντέρ)

Παρουσίαση - Συζήτηση για την πανδημία covid-19

Θέματα προς συζήτηση:      Πώς ο ιός προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα
                                               Διασπορά της νόσου και μέτρα προστασίας
                                               Εμβόλια έναντι του ιού και τρόπος δράσης τους


ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Πρόγραμμα : "Η Πόλη, το παιδί και τα Μνημεία"


Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα : "Η Πόλη, το παιδί και τα Μνημεία" που υλοποιείται από το Δήμο Αθηναίων, την Τεχνόπολη και το ΥΠΑΙΘ, με δύο συμμετοχές.

  • Το Κάστρο του Υμηττού
  • Ελεύθεροι Πολιορκημένοι στο Κάστρο του Υμηττού (πιλοτικό πρόγραμμα για το 2021)

Στα παραπάνω προγράμματα δραστηριοποιούνται 36 μαθητές της Α και της Β τάξης με σκοπό να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης του Υμηττού μέσα από τα μνημεία της και να συναισθανθούν βιωματικά την έννοια της πολιορκίας.

Χρήσιμες ημερομηνίες:

  • 9/10/2019: Έναρξη του προγράμματος και των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς.
  • 17/2/2020: Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Φωταερίου (Τεχνόπολη, Γκάζι)
  • 25/2/2020:Δίωρη επίσκεψη στο Κάστρο του Υμηττού.
  • 28, 29/4/2020: Παρουσίαση των εργασιών του σχολείου στην Τελετή λήξης του προγράμματος στην Τεχνόπολη (Γκάζι). Συμμετοχή στη Δημόσια Διαβούλευση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Από 28 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου το σχολείο μας θα συμμετέχει στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Βενετία.

Θέμα Συνεδρίου:

"Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο."

Το σχολείο μας συμμετέχει με το θέμα: Η Ιστορία της Μάσκας στην Ελλάδα και την Ιταλία


Δράση: "Χορεύω άρα επικοινωνώ"

Το σχολείο μας επιλέχθηκε μετά από απιτητική διαδικασία μαζί με  άλλα 4 σχολεία της Αττικής, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση " Dancing to  connect".

Στο διάστημα από 10-20 Μαρτίου επαγγελματίες εκπαιδευτές / χορευτές θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν 20 μαθητές από την Α, Β, Γ τάξη ώστε να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν μία χορογραφία δικής τους έμπνευσης, με θέμα την επικοινωνία που προκύπτει μέσα από τον χορό.

Η προετοιμασία πραγματοποιείται στο χώρο το κλειστού Γυμναστηρίου του σχολείου μας. 

Πρόβες στην Στέγη του Ιδρύματος του Ωνάση : 14 και 21 Μαρτίου 2020

Παράσταση στη Στέγη: 22 Μαρτίου  2020

 

 


Από την εκδρομή στη Βενετία...Οι μαθητές μας συναντούν ...  =>

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων του σχολείου μας, οι μαθητές συναντούν τον Τζίμμυ Κορίνη, έναν εκ των πρωτοπόρων και επιφανών Ελλήνων συγγραφέων της μυθοπλασίας του εγκλήματος, που στην Ελλάδα επικράτησε να ονομάζεται "αστυνομικό μυθιστόρημα".

Σας περιμένουμε στο χώρο του 3ου Λυκείου Υμηττού

την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ώρα 11.00 π.μ.

να συζητήσετε μαζί του. =>

Ταινία μικρού μήκους : "Στα στέφανα της κόρης του", από το ομώνυμο ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Η ταινία απέσπασε το 1ο βραβείο "Ταινίας Μυθοπλασίας"στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ.

Για να παρακολουθήσετε την ταινία πατήστε στην οθόνη του video το πλήκτρο play ...


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ...

<= Συνάντηση με τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη...

Το 3ο Λύκειο Υμηττού συνάντησε τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη σε εκδήλωση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων προς τιμήν του.<= Αφιέρωμα  στο  Γιάννη Ρίτσο... 110 χρόνια από τη γέννησή του

Το σχολείο μας διοργανώνει εκδήλωση για τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο στο παλαιό Δημαρχείο του Υμηττού, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019  ώρα 12.00 μ.μ.

<=   ... ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΙΑΣΩΣΤΗ ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.


Επίσκεψη Φινλανδών Μαθητών στο 3ο Λύκειο Υμηττού. Απρίλιος 2018

Στο πλαίσιο των δράσεών του, το 3ο Λύκειο Υμηττού φιλοξένησε την Παρασκευή 27/4/2018, 20 μαθητές και 2 συναδέλφους καθηγητές του Porkkalan Lykio από τη Φινλανδία. Η Διευθύντρια, οι καθηγητές και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Υμηττού, αφού καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και σε αίθουσες όπου παρακολούθησαν διδασκαλία μαθημάτων. Οι μαθητές επίσης αντάλλαξαν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών αφού πρώτα έγινε παρουσίαση σε power point. To πρόγραμμα περιελάμβανε αγώνα μπάσκετ, θεατρικό δρώμενο, ελληνικούς χορούς, ελληνικά εδέσματα και μοντέρνα μουσική από ορχήστρα μαθητών του 3ου Λυκείου. Στους Φιλοξενούμενους προσφέρθηκαν και αναμνηστικά δώρα. Η έκπληξη στην εκδήλωση ήταν η παρουσία του διεθνούς Φινλανδού ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Robin Lod, ο οποίος έκανε δεκτή την πρόσκληση του σχολείου να παραβρεθεί στην επίσκεψη των συμπατριωτών του. Οι Φινλανδοί μαθητές έφυγαν από το 3ο Λύκειο με τις καλύτερες εντυπώσεις-όπως είπαν- και αφού αντάλλαξαν στοιχεία επικοινωνίας με τους Έλληνες συμμαθητές τους. Οι Έλληνες μαθητές υποσχέθηκαν να ανταποδώσουν με μια επίσκεψη στη Φινλανδία.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό videο.


3o Λύκειο Υμηττού